Home » Hayvan ilaçları » Pompun Hayvanları Sakinleştiri Uyutucu ilaç

Pompun Hayvanları Sakinleştiri Uyutucu ilaç

Konuyu Oluşturan Konu Hayvan ilaçları [208 Tıklama ]
Rompun® %2 Enjeksiyonluk Çözelti
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sedatif, Analjezik
BİLEŞİMİ
1 ml’de 23.32 mg ksilazin hidroklorür içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Rompun® ksilazin hidroklorür içerir, ksilazin tiyazin derivatı olup, sedatif, analjezik, preanestezik ve adele gevşetici etkiye sahip, uykuya benzer (sadetifhipnotik) bir hal oluşturan alfa 2-adrenerjik reseptör antagonistidir. Ksilazin beyinde bulunan presinaptik sinir uçlarında ki alfa 2-adrenerjik reseptörleri uyararak noradrenalin, dopamin gibi kateşolaminlerin salınışını engelleyerek ağrı kesici etkisini gösterirken, merkezi sinir sisteminde ki interneural iletimlerin önlenmesi suretiyle çizgili kasları gevşetir, bu durum hayvanlarda uyku benzeri bir etki de sağlar.

Genel bir adale gevşemesi ve derecesi hayvan cinslerine göre bireysel olarak değişen, ağrı dindirici (analjezi/anestezi) etki de gösterir. Kanın pıhtılaşması üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Rompun enjensiyonundan çok kısa bir süre sonra (1-6 dakika sonra) ksilazin vücutta dağılır ve hızlı bir şekilde de vücuttan atılır. Yarılanma süresi yaklaşık 22-58 dakikadır. Hızlı bir şekilde metabolize olduğundan özeliikle sığır doku ve sütünde ksilazine rastlanmamıştır. Etken maddenin büyük kısmının eliminasyonu 2-3 saat içinde karaciğerde gerçekleşir.

ENDİKASYONLARI
Rompun® at, sığır, kedi, köpek ve vahşi hayvanlarda;

Sedatif, analjezik, preanestezik ve adele gevşetici etkiye sahip olduğundan, uykuya benzer (sedatifhipnotik) bir hal oluşturmak için kullanılır. Böylelikle genel bir adale gevşemesi ve derecesi hayvan cinslerine göre bireysel olarak değişen, ağrı dindirici (analjezi/anestezi) bir etki de gösterir.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde,Sığırlarda:
Sığırlarda ksilazin hidroklorür dozu uygulama amacına ve uygulama yoluna bağlı olarak, 0.02 – 0.34mg/kg arasında değişmektedir. Pratik olarak aşağıdaki tablodan faydalanabilinir.

Doz Kas içi

cc./50 kg

cc./100 kg

cc./500 kg

I

0,12

0,25

1,2

II

0,25

0,5

2,5

III

0,5

1,0

5,0

IV

0,75

1,5

7,5

Doz Damar içi

cc./100 kg

cc./500 kg

I

0,08-0,12

0,4-0,6

II

0,17-0,25

0,85-1,25

III

0,33-0,5

1,65-2,5

Doz – I (hafif sedasyon ve analjezi):
Bariz bir sedasyon ve küçük müdahaleler için analjezik bir tesir sağlar. Kullanılabileceği vakalar: Nakliyatlarda, meraya çıkışlarda, yabancı bir çevreye alıştırmak, tartmak, sargı değişmesi, suni tohumlama, prolapsus uteride pozisyon değişimi ve torsio uteri, lokal ve genel anesteziyi kolaylaştırmak için, rumenotomie, sezeryan ve benzeri durumlarda.

Doz – II (küçük operatif müdaheleler):
Küçük şirurjik müdahalelere yeterli, orta derecede bir sedasyon, analjezi ve kas gevşemesi sağlar. Kullanılabileceği vakalar: Meme kanalının açılması, meme başı bölgesinde yaranın yüzeyden dikilmesi, tırnak tedavisi (Panaritium), yutağın tıkanması, burun halkasının takılması veya çıkarılması ve benzeri durumlar. Hayvanların arzu edilmeyen şekilde yatmaları halinde tekrar kaldırılmalarında mahsur yoktur.

Doz – III (büyük operatif müdehaleler):
Büyük şirurjikal müdahalelere yeterli, kuvvetli bir sedasyon, analjezik etki ve adale gevşemesini sağlar. Kullanılabileceği vakalar: Boynuz, tırnak ve meme amputasyonu, kastrasyonu, sterilisasyon, yatar vaziyette sezeryan (uterus rölaksanı ile) diş çekilmesi ve benzeri durumlar. Çok defa hayvan ayakta güç kalır.

Doz – IV (uzun süreli sedasyon, evcilleşmemiş hayvanlarda):
Uzun devam eden sedasyon ve adale gevşemesi dolayısı ile yalnız özel durumlarda (evcilleştirilmemiş hayvanlar) aynı şekilde çok ağrılı ve uzun süreli operasyonlarda, daha önceden yem verilmemek suretiyle kullanılmalıdır.

Atlarda:
Damar içi olarak doz 0.7 – 1.2 mg/kg dozda yani 4 cc/100 kg (3-5 cc / 100 kg) dozda uygulanır. Doza bağlı, hafiften kuvvetliye kadar değişen bir sedasyon, bireye göre farklılık gösteren bir analjezik etki ve bariz bir adale gevşemesi sağlar. Bu etkiler de; yüklemeler, nallama, muayeneler, yara tedavileri, güç doğumlar ve az ağrılı müdahalelerde yeterlidir.

Atlarda Rompun’un diğer preparatlarla kombinasyonu (ağrılı müdahaleler için) :
Ayaktaki hayvanlar :

  1. I’Polamivet ile
    Beher 100 kg’ye 3-4 cc Rompun ® ve 3-4 cc I’Polamivet I.V. olarak uygulanır. Her iki preparat da aynı zamanda enjekte edilebilir.

Yatan hayvanlar:

  1. Chloralhydrat ile
    Beher 100 kg’ye 4 cc Rompun® ve 8 gr Chloralhydart I.V. olarak uygulanır.
  2. Barbituratlarla
    5 cc Rompun® /100 kg ve 6-8 mg/kg Thiogenal I.V. (veya Pentobartibal veya Thiopenthal) olarak uygulanabilir.
  3. Halothan veya Fluothan ile
    (intubasyon narkozu – ağız ve burundan farinks veya trachea yolu ile bir boru veya lastik tüple narkozun verilmesi) 4 cc Rompun®/100 kg I.V. + intubasyon narkozu

Köpeklerde:
Kas içi veya damar içi olarak ksilazin hidroklorür 3.5 mg/kg dozda yani 1.5 cc/10 kg dozda uygulanır. Elde edilen etki, çok şiddetli ağrı göstermeyen müdahaleler için, mesela sargı, diş taşlarının temizlenmesi, otitis, yara tedavisi ve benzeri vakalar da yeterlidir.Köpeklerde Rompun’un diğer preparatlarla kombinasyonu (ağrılı müdahaleler) :

  1. I’Polamivet ile
    Ağrılı operasyonlar için analjezik etki ve yarı uyku hali sağlar.
    Doz bireye göre ayarlanmalıdır. Tavsiye edilen doz: Her 10 kg’ye 1 cc Rompun ® ve 10 dakika sonra 2 cc I’Polamivet I.V. verilir.
  2. Barbituratlarla (narkoz)
    0.5-1 cc Rompun® I.M. olarak uygulanır. Vagusu inhibe eden Atropin-premedikasyonu ile Barbiturat dozu (mesela thiogenal) etkinin başlamasından sonra 1/3 – 1/4 oranında düşürülür.
  3. 3. Ketamin ile
  4. 1 cc Rompun®/10 kg ve 60-100 mg Ketamin/10 kg.

Kedilerde :
Kas içi, damar içi veya deri altı olarak ksilazin hidroklorür 3.5 mg/kg dozda yani 0.15 cc/kg dozda kullanılır. Şiddetli ağrılı olmayan müdahalelere müsaade eden bir etki elde edilir. Mesela : Muayeneler, röntgen çekimi, yara tedavileri, sargılar, diş taşları temizlenmesi, lokal anestezi ve narkoz uygulamaları ve benzeri vakalar.

Kedilerde Rompun’un diğer preparatlarla kombinasyonu (ağrılı müdahaleler) :

  1. Barbitüratlar ile
    Eğer narkoz gerekli ise Rompun®’un verilmesinden yaklaşık 20 dakika sonra ortaya çıkacak sedasyon hali sırasında narkotik madde verilmesine başlanır. Premedikasyon olarak (önceden) Atropin sülfat verilmesi faydalıdır. Daha evvel Rompun® kullanıldığında barbiturat dozu 1/3 – 1/4 nisbetinde azaltır. Thiogenal : 30-40 mg/kg İntreperitoneal ve İntravenöz Barbiturat tatbikatı yavaş ve etkiye göre yapılmalıdır.
  2. Eter, Halothan/Fluothan ile
    Intubasyon ve inhalasyon narkozu – Barbitürat narkozunun uzatılmasında etkili olduğu ve iyi tahammül edildiği tespit edilmiştir.
  3. Ketamin ile
    0.1 cc. Rompun®/kg. ve 6-10 mg Ketamin/kg dozda uygulanabilir.

Vahşi ve egzotik hayvanlarda:
Ksilazin hidroklorür dozu vahşi ve ekzotik hayvanlarda 2 – 10 mg/kg arasında değişir. Ayı için 2-6 mg/kg, aslanlar için 10 mg/kg, geyikler için 0.5 mg/kg, kurt ve zebralar için 5 mg/kg dozda uygulanabilir. Genel doz oranı beher 10 kg canlı ağırlığa 1-4 cc kası içi, deri altı veya damar içi uygulanabilir.

İLAÇ KALINTI ARINMA SÜRESİ
Sığır eti için sıfır (0) gündür. Sütü insan tüketimine sunulan ineklere uygulanmamalıdır.

GEBELİKTE KULLANIM
Ksilazin gebeliğinin son dönemlerinde ki hayvanlarda erken doğum ve abortlara yol açabileceğinden kontraendikedir.TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
50 ml’lik bal renkli flakonlarda satışa sunulmuştur.

KÖPEKLER İÇİN UYUTUCU – kopekler-icin-uyutucu

rompun ilacı – rompun-ilaci

köpekleri uyutucu ilaç – kopekleri-uyutucu-ilac

kedi uyutucu ilaç – kedi-uyutucu-ilac

sakinleştiri ilaç isimleri – sakinlestiri-ilac-isimleri

hayvan uyutucu ılac – hayvan-uyutucu-ilac

ROMPUN %2 – rompun

HAYVANLARDA ROMPUN %2 – hayvanlarda-rompun

bayer rompun %2 lik – bayer-rompun-lik

HAYVANSAL İLAÇ İSİMLERİ – hayvansal-ilac-isimleri

köpek+genel anestezi+Rompun – kopek-genel-anestezi-rompun

köpek sakinleştirici ketamin – kopek-sakinlestirici-ketamin

kopekler için uyutucu ilaç – kopekler-icin-uyutucu-ilac

Pompun Hayvanları Sakinleştiri Uyutucu ilaç konusu ile ilgili diğer görselleride burada bulabilirsiniz.

Lütfen Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir