Home » Köpek Resimleri » Evde Köpek Yetiştirmek için Hazırlıklar

Evde Köpek Yetiştirmek için Hazırlıklar

Konuyu Oluşturan Konu Köpek Resimleri [148 Tıklama ]

Seçmiş olduğunuz yavruyu eve getirmeden önce onun kalacağı yeri hazırlamalı ve gereken ihtiyaçları almalısınız.Bu ihtiyaçların en önemlisi yavruyu içine koyacağınız metalden bir kafes olacaktır.Ev kurallarına uyum sağlaması ve yavruyu kontrol altında tutabilmeniz için son derece gereklidir ve büyük ölçüde işinizi kolaylaştıracaktır.Köpekler doğal olarak yabani yaşam içinde bir inde yaşadıkları için gelecek olan yavrunuzda böyle bir yer isteyeCek ve bu alanda kendini güvende hissedecektir.
Bu kafesi koyacağınız yer;.

· Yavrunun rahatlıkla uyuyabileceği ve rahatsız edilemiyeceği bir yer seçin.
· Hazırlayacağınız yer elektrik kabloları,kimyasal,zehirli maddeler,kesici aletler,kolayca açılabilir ve kırılabilir cisimlerden uzak olmalıdır.
· Bu yer kuru,gerekli aydınlatma düzeni ve havalandırması olan,güneş ışığını kolayca alabilen ve çok sıcak olmayan gerektiği zaman kolayca temizlenebilecek bir yer olmalıdır.
· Genellikle köşeleri seçin.Herkesin kolay ulaşamıyacağı bir yer olmalı.Yavrunun kolayca hareket edebileceği,yatabileceği kadar yer olduğundan emin olun.
· Kafesin bir köşesini yumuşak, yavrunun ölçülerine uygun üzerine kıvrılıp yatacak bir battaniye veya sizin için uygun olan kolayca temizlenebilecek başka bir tekstil ürünü ile kaplayınız.Şimdilik bir yavru yatağı almanıza gerek yok çünkü bazı kazalar olabilir verdiğiniz para boşa gitmesin.Kafesin diğer köşesini her zaman taze su ile dolu olacak su kabı ile donatınız.Yemek kabını ise sadece yemek saatinde koyunuz ve yavrunuz yemeğini bitirdiği zaman alarak yıkayınız ve yeni öğün için temiz kalmasını sağlayınız.Eğer yavru yemeğini tamamlamadı yememek istiyor ise yine yemek kabını yavrunun önünden alınız.
· Yavrunun sıkılıp oynayarak zaman geçireceği oyuncaklarından birkaç tanesinide kafese koyunuz.Yokluğunuzda yavrunun size alışmasını sağlamak ve evde olmadığınız zamanı yavruya hissettirmemek için üzerinizde kokunuz bulunan bir atletinizide gerektiğinde kullanmak üzere hazır bulundurun.
Sıra Yavruyu Almaya Geldiğinde;
Üretici ile birlikte kararlaştırdığınız yavruyu almak için beklediğiniz o gün gelince birkaç önemli noktayı gözden geçirmeniz gerekiyor.
· Yavrunuz eve geldikten hemen sonra birkaç hafta sürecek yoğun tempoya ayak uydurmanız gerekecek.
· Günün büyük çoğunluğunda evde bir kişinin bulunması gerekiyor.Eğer böyle bir avantajınız yok ise kısa süre için kendinize zaman yaratmalı veya işlerinizi ertelemelisiniz.
· Tatile çıkmak veya zaman alacak bir plan yapmadığınızdan emin olun.Eğer böyle bir düşünceniz var ise üretici ile konuşarak zaman isteyin.
· Doğum günü,mezuniyet töreni yada toplantı gibi bir güne denk gelmemesine özen gösterin.
· Almak istediğiniz günü ve saati üretici ile kararlaştırınız.Üretici bu süre içerisinde yavruyu araba seyahatine hazırlamak için yemek vermeyecektir.
· Seçtiğiniz yavrunun yanına koyulmak için üzerinde kokunuz bulunan bir atletinizi yavruyu almadan birkaçgün önce üreticiye veriniz.Bu davranış yavrunun sizin kokunuzu tanıması için önemli.Aynı zamanda yavrunun yanına bırakılan atletinize diğer kardeşlerinden kokusu sinmiş olacak ve kardeşlerinden ayrıldığı zaman sizin kokunuzla birlikte kardeşlerinin de kokusunu alacağı için işler kolaylaşacak.
Yavruyu diğer kardeşlerinden ayırıp eve getirmek için en iyi zaman sabah saatleridir.Günün büyük çoğunluğu siz ve aile bireyleri ile olacak, ilk yemeğini sizin elinizden yiyeceği için az da olsa alışacak ve ilk geceyi kardeşlerinden ayrı olarak daha rahat geçirecektir.
Yavrunuz ile arabınızda yapacağınız yolculuk da önemlidir.Bu kısa seyahati yavru için yeterli olacağı kadar konforlu hale getirmelisiniz.Onu rahat ve kolayca içinden çıkamıyacağı bir kuyuya koyun.Kutu gazete kağıdı veya daha önce belirttiğim yumuşak tekstil ürünü ile kaplanmış ve içine oyuncuklar bırakılmış olmalıdırYukarıda belirttiğim, üzerinde sizin ve kardeşlerinin kokusu olan atletinizi de kutunun içine bırakmayı unutmayın. Kutunun altına, arabanızın yavrunun gerçekleştireceği olası bir kazada kirlenmemesi için plastik ile kaplayın ve birmiktar kağıt havlu veya peçete bulundurun.Yavru kutunun içinde elinizde veya dizinizin üzerinde olmaktan kendini daha güvende hissedecektir.Yukarıda da belirttiğim gibi köpekler inde yaşayan hayvanlar oldukları için doğallıkla kapalı bir yer isteyeceklerdir.Eğer yolunuz uzun ise her iki saatte bir yavruya tuvalet ihtiyacını gidermek için mola verin eğer hava çok sıcak ise yavruya su vermeyi ihmal etmeyin.
Eğer küçük çocuklarınız size bu seyehatte eşlik ediyorlar ise,onlara köpeğe (ne kadar zor olsa da) dokunmamalarını ve onu rahatsız edecek korkutacak davranışlarda bulunmamalarını,yavrunun yalnız kalması gerektiğini söyleyiniz.
Seyahat boyunca yavrunuzu direkt gün ışığından koruyunuz.Eğer hava çok sıcak ise arabanın içi daha sıcak olur ve siz bu sıcakta bunalıyor iseniz yavru köpeğiniz kendini sizden daha kötü durumda hissedecektir.Bunun için yavruya küçük damlacıklarla su püskürten bir fıs-fıs yardımcı olacaktır.Size eşlik eden yaşça büyük genç aile bireylerinden birine yavruyu yolculuk boyunca gözlemlemesi için görev veriniz.Kutunun veya yavruyu koyduğunuz kafesin devrilmesini engellemeli ayrıca yavruyu temiz tutması gerekiyor.Ancak bunları yaparken yavruyu kutudan çıkarmamalısınız.
Yavruyu üreticiden alıp arabaya koymadan önce on dakika çeverede gezinmesine izin veriniz.Bu arada eğer secereli bir köpek alıyor iseniz.üreticiden gerekli evrakların hepsini aldığınızı konrol edin.
Yolculuk esnasında aramanızı herzamankinden daha yavaş ve dikkatli sürün ani dönüşler ile tümseklere,çukurlara dikkat edin.
Eve Döndüğünüzde:
Eve vardığıızda yavru köpeğiniz yolculuk sonunda yorulmuş olacak.Arabadan dışarıya çıkartarak tuvaleti ve serin havayı ciğerlerine çekmesi için ona biraz izin verin.Evin diğer üyelerine heyacanlı olmamalarını komşularınızı bir hoşgeldin partisine davet etmemeleri için öğüt veriniz.Eve varış anından itibaren yavruya evin kokusuna,çevreye,eşyalara alışması için izin vermelisiniz.Daha sonra onu önceden hazırladığınız yuvasına götürünüz ve uyuması için zaman veriniz.Ancak altın kuralı unutmayınız:hiç kimse uyuyan yavruyu rahatsız etmemeli ve uyandırmamalı.
Yavru uyandıktan sonra kendini daha rahat hissedecek ve ilk yemeğini yemesi için hazır olacak.Onu kısa süre için dışarı çıkartın tuvaletini yapması için izin verin eğer yapar ise severek ödüllendirin,daha sonra yuvasına alarak sıcak su ile yumuşattığınız ve soğutmaya bıraktığınız yemeğini yavruya ikram ediniz,taze suyu da unutmayın herzaman dolu ve taze olarak yuvada kalması lazım.Eğer yemeğini yemedi ise bu yemeği yavrunun önünde bırakmayın.Yemeğini yedikten hemen sonra onu tekrar dışarı çıkartın ki tuvaletini yapsın.Her yemekten sonra bu hareketi tekrarlamalısınız.Eğer kaza ile eve yapar ise sakın yavruya bağırmayın ve onu cezalandırmayınYavru tuvaletini yapmadı ise her 10-15 dakika da tuvaletini yapıncaya kadar dışarı çıkarınız..Tuvalet eğitimi ile ilgili ayrıntılı bilgileri ileride ki sayfalarda bulabilirsiniz.
Yavru günün son yemeğini yedikten sonra ki günde 3-4 öğün yemesi gerekiyor ,eğer hava şartlarıda uygun ise dışarı çıkararak yine kendini rahatlaması için izin verin ve oyunuda ihmal etmeyin.Yavruyu yuvasına götürmeden önce tuvaletini yaptığından emin olun.
Yavrunun yatağı sıcak, temiz ve size daha önce anlattığım kolay temizlenen tekstil ile kaplı ve oyuncakları içerisinde olmalıdır.Bir kez daha su kabının dolu ve taze olması gerektiğini hatırlatıyorum.
Şu Geceler Olmasa:
En zor anlardan birisi de gece saatleridir.Yavrunuz ile istemesenizde günün büyük bir çoğunluğu beraber olduğunuz için yavru bir anda yalnız kaldığında tedirgenliğe düşecek, çünkü bu onun ilk yalnız gecesi daha önce hep kardeşleri ile birlikte sıcacık uyudu.
Yavru bu dönemede alışacak ama gelin ona bu ilk günlerinde yardımcı olalım. Nasıl mı?
· Eğer soğuk bir kış günü ise ve eviniz soğuk ise sıcak su torbasını doldurarak yavrunun yanına koyunuz.Böyle bir şey yok ise bir-iki litrelik pet meşrubat şişeleride size yardımcı olur.Suyun çok sıcak olmadığından emin olun.Bu hareketimiz ona kardeşlerinin sıcaklığını sağlayacak.
· Daha önce üreticiden yavrunun kafesine koymasını istediğiniz atletinizi tekrar kafese koyunuz.Unutmadıysanız çamaşırın üzerinde kardeşlerinin kokusu mevcut.
· Kendini yalnız hissetmemesi için tik-tak vuruşlu bir saat ya da kısık sesli bir radyoyu kafesin yanına koyunuz.
· Yavrunun havlamasına ve acıklı ağlamasına cevap vermeyin.Biliyorsunuz ki o şu an olamadığı kadar güven içinde.Yalnızca yalnız kalmaya alışık değil o kadar, bu yüzden tedirginlik hissediyor.Eğer yavru havlıyor ağlıyor diye yanına giderek ona cevap verirseniz: yavru bunu kısa sürü içinde öğrenerek,size karşı kullanmaya başlar.Unutmayın ki köpekler insan davranışlarını çok iyi yorumlar ve kullanırlar.Bunun için köpeğinize bir ip ucu vermeyin.
· Hazırladığınız kafesi kendi yatağınızın yanına da alabilirsiniz ve yavru gece geç saatlerde ağlamaya başlayınca kolunuzu uzatarak yavruyu kısaca sevmeniz yeterli olur.Ancak bazı kurallara uyarak.Yavru ilk günlerde yanınızda iken,ilerki günlerde yavaş yavaş sizden uzaklaşmalı.Örneğin ilk günler yatağınızın yanında iken daha sonraki günlerde yatağın köşesinde,odanın köşesinde,kapının yanında ve odanın dışında gibi.Bu eylemi en son olarak yavrunun kalmasını istediğiniz yerde son vereceksiniz.Eğer herzaman yanınızda kalmasına izin verseydiniz ileride tedavisi çok zor olan Ayrılık Korkusu adlı hastalığa zemin hazırlamış olursunuz.Bu davranışı engellemek için eğitim programınıza ekleyerek yavrunun belli süre sizden ayrı kalmasını sağlamalısınız.
Günaydın:
Yorucu gecenin ardından yeni ve değişik bir sabah artık sevimli yavrunuz hayatınıza renk katacak.
Sabah yavruyu karşılamak için eski elbiselerinizi giyiniz,çünkü gece yavru bir kaza yapmış veya suyunu dökmüş olabilir, kirli,ıslak patileri ile üzerinizi kirletmesin.Hemen onu dışarı çıkartın sindirim sistemi gayet iyi çalışmasına rağmen şu sıralarda tuvaletini tutmakta zorlanıyor.Eğer kafesi kirli ise temizlemeyi unutmayınız.
Yavruya sabah kahvaltısını sunun,tuvaleti ve oyun için tekrar dışarı çıkarın ve veterinerinze telefon açarak ilk kontrol için randevu alın.Veteriner kontrolunü ihmal etmeyin ve geciktirmeyin.Veteriner size parazitler,hastalıklar ve aşı takvimi hakkında bilgi verecek,bundan önemlisi köpeğinizi kontrol edecektir.Veterinere giderken yanınıza köpeğin sevdiği oyuncak veya bisküvisini almayı unutmayın ve bu yiyeceği veterinerden muayene anında ve köpeğiniz ile tanışma esnasında vermesini isteyin bu davranış ona veteriner önlüğünün iyi bir şey olduğunu anlatacak..Veteriner muayenehanesi genelde köpeğe küçükde olsa acı veren bir yer olduğu için,muayene dışında da veterineri ziyaret ederek yavrunun bu ortamı kötü tecrübeler ile tanımamasını sağlayın.Unutmayın köpeklerin ilk tecrübeleri en derin kalıtımı sağlar.
Veteriner kontrolü bittiğinde ilk sosyalleştirme ve eğitim aşamaları başlayacak ve köpeğiniz ile 10-14 yıl sürecek bir ilişkinin nasıl olacağınına dair ipuçları veren dönem başlayacak.Köpeğinizin sosyalleştirilmesi tamamen size bağlı.Şunu unutmayın ki yapacağınız işler,köpeğin öğrenmesi için çaba sarfetmesinden daha kolay olacak Çünkü burada hayatı değişen taraf yeni yavrunuz.
NEDEN KAFES KULLANMALIYIZ.
Size şöyle bir soru sorsam nasıl cavap verirsiniz? Bebeklerimizi neden özel olarak yapılmış bebek karyolasına yatırırız?Şuna emin olunki vereceğiniz cevap,yavru köpeğimiz için aradığımız cevaptır.Bebeği ne için o karyolaya yatrıyor isek yeni yavrumuz içinde kafesi o yüzden kullanacağız..İster inanın ister inanmayın köpek eğitim teknikleri çoğunlukla “Çocuk Bakımı ve Eğitimi ” kitaplarından esinlenerek hazırlanmıştır.
Yeni yavrunuzun ev ve tuvalet eğitimine yardımcı olmanın yanısıra kafes yavrunuz için güvenli bir ortam oluşturur.Bir çok kişi kafes kullanmanın yararını bilmemektedir.Onun şu günlerdeki sevimli yaramazlıklarını kafes ile kolayca önleyebilirsiniz.Örneğin kafes kullanarak yavruyu elektrik kablolarından,zehirli maddelerden uzak tutabilir ve terlik,ayakkabı veya masa ayaklarının yavrunun o doymak bilmeyen kemirme arzusundan koruyabiliriz.
Kafes doğru şekilde kurulduğunda ve kullanıldığında yeni yavrunuz bu ortamdan oldukça hoşnut kalacak.kendisi için konforlu,sessiz ve rahatça uyuyabileceği bir yere sahip olacaktır.
Daha önce de belirttiğim gibi kafesin bir köşesini kolay temizlenen bir tekstil ürünü ile ki yavru bu kısımda uyuyacak ve yemek yiyecek,diğer kısmını ise yavrunun tuvaletini yapması için (Tercih sizin isterseniz dışarı çıkarabilirsiniz.)gazete kağıtları ile kaplamalısınız.Kafesin içine herzaman dolu kalacak su kabını (Saat 19:00 dan itibaren tuvalet eğitimini kolaylaştırmak için kaldıracağız.) ve birkaç oyuncağını koymayı unutmayacağız.
Çocukların bilmesi gereken en önemli nokta kafesin yavrunun “evi” olduğu ve içindeyken özellikle uyurken rahatsız edilmemesi gerektiğidir.
Yavrumuza ev kurallarını kademe kademe öğretmeliyiz.Amacımız ilk önce yavrunun güvenini kazanmak.Bu işlemi yavrumuzla rahatlatıcı bir ses tonu ile konuşarak ve ani hareketlerden kaçınarak yapacağız
Yavrumuzu kafese koyarak orada saatlerce kalmasına izin veremeyiz..
İlk Günler: Eğitime yavrunun eve geldiği ilk günden itibaren başlıyabilirsiniz.Yavruyu kafese alıştırmak için bütün yemeklerini kafes içinde vermeliyiz,yavru için diğer lezzetli yiyecekler ve kemirmesi için aldığınız kemikleride yavruya burada sunacağızEğer halının üzerinde uyumuş ise onu yavaşça uykusuna devam etmesi için kafese koyacağız.Uyandığı zaman övgü ve rahatlatıcı bir ses tonu ile kafesten alıp tuvaletini yapması ve oyun için dışarı çıkaracağız .Hiç bir zaman havlıyor ve ağlıyor diye kafesten çıkarmayacağız. İlk hafta içinde kafesin yanınızda bulunmasında fayda var,böylece yavrunun ağlamasını ve havlamasını önlemiş oluruz.Kafesin kapağını açık bulundurun,bırakın biraz çevreye alışşın ancak yavrunun gözünüzden kaybolmasına izin vermeyin ve onu takip edin.Yavruya ilk günler evin içinde koşup oynamasına izin vermeyeceğiz.Çünkü evimizin yavru için yaşayacağı yer değil sadece kafesin onun evi olduğunu anlatmaya çalışacağız.
İkinci Hafta : Bu hafta içerisinde yavrunun kafes içerisinde yalnız kalmasını sağlamamız gerekiyor.Bu işlem ayrılık korkusu hastalığının önüne geçmek için oldukça gerekli.Yavru kafesde iken yanından uzaklaşıyoruz yada kafesi başka bir köşeye alıyoruz ve evden çıkıyoruz.İlk etapta sadece 15 dakika yeterli..Eve döndüğümüzde ise hemen yavrunun yanına giderek ona sevgi gösterisinde bulunmayın sadece yanına uğrayarak evde bulunduğunuzu belirtin ve 2-3 dakika sonra yavrunun yanına giderek kafesin kapağını açın.Tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarın ve oyuna başlayın.Ayrı kaldığımız süreyi gün geçtikçe artıracağız.Örneğin ertesi gün aynı işlemi 30 dakika,daha sonraki gün ise 50 dakika olarak uygulayın.Bu uygulamayı sizin evde ayrı kaldığınız çalışma süreniz kadar uzatınız.
Yavrunuzun gerektiği kadar tuvalet eğitimini aldığına inandığınızda kafesin kapağını açık bırakarak yavrunun ev içinde serbest ve gözetmeksizin hareketini sağlıyacağız.Yine aynı prosedürü uygulayarak yani ilk etapta 15 dakika ikinci etapta 30 dakika ve daha fazlası olmak üzere yavruyu serbest bırakın bu arada kafesin kapağını açık bırakın ki istediği zaman içeri girebilsin.
Dikkat edeceğimiz önemli bir nokta yavrunun kafese zorla sokulmaması ve yine zorla çıkarılmaması.
kuşköpegi yetiştiriciligi – kuskopegi-yetistiriciligi

KÖPEK YETİŞTİRİCİLİĞİ – kopek-yetistiriciligi

köpek yetiştiriciliği – kopek-yetistiriciligi

yırtıcı köpek yetiştirme – yirtici-kopek-yetistirme

tavşan için köpek yetiştiriciliği – tavsan-icin-kopek-yetistiriciligi

köpekyetiştiriciliği – kopekyetistiriciligi

köpek yetiştiricileri telefon no – kopek-yetistiricileri-telefon-no

kuş köpegi yetiştirilmesi – kus-kopegi-yetistirilmesi

köpeğin vahşi yetiştirilmesi – kopegin-vahsi-yetistirilmesi

kusköpegi – kuskopegi

evde yetiştirmek için en uygun köpek – evde-yetistirmek-icin-en-uygun-kopek

evde hayvan üretimi – evde-hayvan-uretimi

köpek yetiştirme teknikleri – kopek-yetistirme-teknikleri

köpek yetiştirciliği – kopek-yetistirciligi

Evde Köpek Yetiştirmek için Hazırlıklar konusu ile ilgili diğer görselleride burada bulabilirsiniz.

Köpek neden OT yer?

Köpeklerde Eğitici (Eğitmen )

Lütfen Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir