Home » Kanatlı hayvan Türleri » SÜLÜNLERİN ZOOLOJİK SINIFLANDIRMADAKİ YERİ VE SÜLÜN IRKLARI

SÜLÜNLERİN ZOOLOJİK SINIFLANDIRMADAKİ YERİ VE SÜLÜN IRKLARI

Konuyu Oluşturan Konu Kanatlı hayvan Türleri [114 Tıklama ]

ZOOLOJİK SINIFLANDIRMADAKİ YERİ VE SÜLÜN IRKLARISülünler zoolojik sınıflandırmada tavuklar ve bıldırcınlarla birlikte Aves (kuşlar) sınıfında ve phasianidae (sülünler) familyasında yer alırlar. Bu familyada bulunan phasianus genusundan çok sayıda sülün türü vardır. Sülünler doğu kökenli olmalarına karşın, Avrupa ülkeleri, Birleşik Amerika ve Kanada iklimlerine başarı ile uyum gösterebilmişlerdir. Tarihsel kayıtlara göre sülün Avrupa’ya M:Ö: 1300 yıllarında getirilmiştir. Başlıca sülün ırklarının özellikleri aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

Siyah Boyunlu Sülün (Phasianus colchius) : Kaynağı Karadeniz Bölgesidir. Batı Avrupa’ya buradan götürülmüş ve yetiştirmeye alınmıştır. Erkekte omuzlar, butlar ve vücudun arka kesimi kahverengidir. Vücudun diğer kesimleri bakır kırmızısı, baş veboyun ise koyu yaşildir. Dişilerde tüm vücut koyu kımızımsı renkte ve koyu beneklidir.

Moğol Sülünü (Phasianus mongolicus) : Kaynağı Orta Asya’dır. İri yapılı bir sülün ırkıdır. Erkekte boyun menekşe renklidir. Geniş ve beyaz renkli gerdanı vardır. Omuzlar ve cücut tüyleri genellikle yeşilli koyu kırmızı renktedir. Dişide ise renk pembemsi sarı veya gölgeli kahverengidir. Sırt ve butlarda belirgin siyah benekler bulunur.

Boyun Halkalı Sülün (Phasianus torguatus) : Kaynağı Çin olmakla birlikte Kuzey Amerikada yoğun olarak yetiştirilmektedir. Orta büyüklükte bir sülündür. Boyunda halka şeklinde beyaz renkli tüyler bulunmaktadır. Erkeklerde gerdan geniş ve beyaz, göğüs koyu kırmızı, sırt bölgesi sarı, omuzlar gri, yanlar portakal ve arka kesim yeşil renklidir. Böylece erkeklerde değişik çok renklilik egemendir. Dişiler ise vücudun tüm bölgelerinde değişik tonda kahverengi veya gölgeli kahverengi taşırlar.

Formosan Sülünü (Phasianus formosanus) : Erkekler renk yönünden P. torguatus’ a benzer, fakat daha mavimsidirler ve renkleri parlak değildir. Dişilerin tek farkı ise göğüs bölgesinin solgun renkli oluşudur. Yani vücudun diğer kesimleri gölgeli kahverengidir.

Altın Sülün (Chrysolophus pictus) : Orta Çin kökenli ve dünyada en çok tutulan ırktır. Güzel görünüşlü ve parlak renklidir. Yetişkin erkeklerde ibik, sırt, gaga ve incikler sarı, yanlar siyah çubuklu portakal renkli, örtü tüyleri yeşil ve kanatlar mavidir. Omuzlar, arka kesim ve alt kesim derin koyu kırmızı renklidir. Kuyrukta kahverengi egemendir. Dişiler ise siyah çubuklu sarı renklidir. Evcil yaşamda ve küçük bölmelerde yetiştirmeye çok elverişlidir.
bıldırcının özellikleri – bildircinin-ozellikleri

Moğol Sülünü (Phasianus mongolicus) resimleri – mogol-sulunu-(phasianus-mongolicus)-resimleri

sülün ırkları ve çeşitleri – sulun-irklari-ve-cesitleri

sülün satış yerleri – sulun-satis-yerleri

kanada güvercin ırkları – kanada-guvercin-irklari

sülün özellikleri – sulun-ozellikleri

evcil sülünler – evcil-sulunler

sülün resimleri yetiştiriciliği – sulun-resimleri-yetistiriciligi

sülünlerkuşlarısatışları – sulunlerkuslarisatislari

sülünlerin özellikleri – sulunlerin-ozellikleri

sülün yetiştiriciliği – sulun-yetistiriciligi

sülünün özellikleri – sulunun-ozellikleri

sülün satışı – sulun-satisi

sülünlerin fotoları – sulunlerin-fotolari

SÜLÜNLERİN ZOOLOJİK SINIFLANDIRMADAKİ YERİ VE SÜLÜN IRKLARI konusu ile ilgili diğer görselleride burada bulabilirsiniz.

Güvercinlerin Vücut Yapıları

Ülkemizde Güvercin Yetiştiriciliğinin İçinde...

FINDIKKIRAN KUŞU

Bıldırcın yetiştirmenin Önemi ve...

Lütfen Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir